Groente uit blik of pot: wel of niet gezond?

Na een drukke werkdag kom je thuis uit je werk. Eigenlijk heb je helemaal geen zin meer om te koken, maar gisteren ben je ook al langs de snackbar gegaan … Vooruit, dan toch maar even snel langs de supermarkt om iets te halen. Binnen 20 minuten zit je aan tafel met je bord warm eten voor je: gebakken aardappelschijfjes, sperziebonen uit blik en een verse hamburger. Een prima maaltijd, toch? Of had je achteraf gezien misschien toch beter die zak diepvries sperziebonen mee kunnen nemen …

 

In mijn werk kom ik veel mensen tegen die tegen deze vraag aan lopen: is groente uit blik of pot nu wel of niet ‘gezond’? Het korte antwoord op deze vraag is ‘NEE’, en wel om een aantal redenen. Hieronder zet ik ze allemaal even voor je op een rij.

Voedingsstoffen: vitamines en mineralen

Om te beginnen is groente uit blik of pot is vaak (veel) gaarder gekookt dan dat je dit zelf zou doen. Denk bijvoorbeeld aan die doorgekookte wortels uit een blik doperwten met worteltjes; hier zit geen ‘bite’ meer aan. De wortels zijn helemaal doorgekookt en vallen meestal nog net niet uit elkaar van gaarheid. Helaas is het zo dat hoe langer je groente kookt, des te meer vitamines en mineralen – die van nature in de groente zitten – er verloren gaan. Vitamines en mineralen zijn namelijk heel erg vatbaar voor, onder andere, blootstelling aan warmte, vocht, (UV-)licht en zuurstof. Vandaar ook dat er altijd wordt geadviseerd om groente zo kort mogelijk te (roer)bakken, roosteren, grillen, stomen of koken. Én bij voorkeur in zo weinig mogelijk water. Over het algemeen geldt: hoe korter het bereidingsproces, hoe meer voedingsstoffen (lees: vitamines en mineralen) de groente die op je bord ligt nog bevat. Anders gezegd: beetgaar gekookte groentes leveren meer vitamines en mineralen dan helemaal doorgekookte groentes.

Tel hierbij op dat je de groentes uit blik of pot zelf ook nog weer een keer verwarmd voordat je ze op je bord hebt liggen … Jawel: nog meer verlies van vitamines en mineralen!

"Helaas is het zo dat hoe langer je groente kookt, des te meer vitamines en mineralen - die van nature in groente zitten - er verloren gaan"

Toevoegingen

Naast het verlies van vitamines en mineralen is er nog een andere belangrijke reden waarom je groente uit blik of pot beter zoveel mogelijk kunt laten staan. Dit zit hem in de toevoegingen, met name die van zout en/of suiker. Aan veel groentes uit blik of pot wordt water toegevoegd, de zogenaamde opgiet. Aan de opgiet wordt vaak zout en/of suiker toegevoegd en dat is erg nadelig voor onze gezondheid. Zout kan er namelijk toe leiden dat je bloeddruk stijgt, waardoor je een hoger risico op hart- en vaatziekten loopt. En, wanneer je vaak veel (toegevoegd) suiker binnenkrijgt, kan dit je gewicht negatief beïnvloeden: je komt aan. Op de lange(re) termijn kan dit ertoe leiden dat je overgewicht of obesitas ontwikkelt, wat weer allemaal gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Niet echt iets om vrolijk van te worden dus.

En wanneer je de groente of blik uit pot nou uit laat lekken, hoor ik je denken. Lost dit het ‘probleem’ op? Helaas nog niet helemaal. Wanneer je groente uit blik of pot namelijk uit laat lekken, dan blijft er vaak nog een klein laagje vocht op de groente achter. Spoel je de groente na het uitlekken af met water, dan spoel je dit laagje achtergebleven vocht met hierin opgelost zout en/of suiker weg. De groente bevat hierdoor minder zout en/of suiker. Hoeveel minder is echter moeilijk te zeggen, omdat de groente vaak een deel van de opgiet plus hierin aanwezige zout en/of suiker heeft opgenomen.

Gelukkig zijn er steeds meer producenten die afstappen van het toevoegen van zout en/of suiker aan groente uit blik of pot. Of er zout en/of suiker is toegevoegd kan je terugvinden op het etiket. Is dit niet het geval, dan heb je een betere keuze te pakken dan een vergelijkbaar product die wél toegevoegd zout en/of suiker bevat.

"Aan de opgiet wordt vaak zout en/of suiker toegevoegd en dat is erg nadelig voor onze gezondheid"

Conclusie

Al met al is het voor je gezondheid beter om zoveel mogelijk te koken met verse groente of groente uit de diepvries. Diepvriesgroente wordt namelijk rechtstreeks vanaf het land ingevroren, zonder dat dit gekookt wordt en/of dat hier allerlei toevoegingen aan gedaan worden. Hierdoor doet groente uit de diepvries eigenlijk niet onder voor verse groente: beide leveren (vrijwel) evenveel vitamines en mineralen op.

Nu snap ik wel dat je, in een tijd waarin veel dingen al steeds duurder worden, keuzes moet maken. En dan is het nu eenmaal zo dat groente uit blik of pot over het algemeen een stuk goedkoper is dan verse groente. Neem sperziebonen: voor een zak van 500 gram verse sperziebonen leg je zo €2,29 neer. Voor een pot sperziebonen van 660 gram (uitlekgewicht: 360 gram) kom je uit op €1,19. Dat scheelt nogal! Echter, voor een zak diepvries sperziebonen van 450 gram betaal je slechts €0,77. Dit maakt diepvriesgroente niet alleen goedkoper dan groente uit (blik of) pot, maar ook nog verser en lekkerder als je het mij vraagt. Een win-winsituatie!

Of zelfs een win-win-win-win-situatie. Want: diepvriesgroente hoef je niet meer zelf schoon te maken, dit heeft de fabrikant al voor je gedaan. Dit scheelt tijd ten opzichte van wanneer je met verse groentes kookt. Een ander bijkomend voordeel is dat je een bijdrage levert aan het milieu: de groentes die je in de diepvries vindt zijn namelijk geoogst, verwerkt én ingevroren wanneer ze in het seizoen zijn. Wil je buiten het seizoen om een bepaalde groente eten, dan is het normaal gesproken een kwestie van import uit een ver land. Nu tover je de groente vanuit de diepvries zo op tafel, zonder dat het hiervoor een hele lange reis af heeft moeten leggen. (Dit geldt natuurlijk ook voor groentes uit blik of pot).

Kortom: het eten van groente uit blik of pot heeft voordelen, bijvoorbeeld dat het snel klaar is, het goedkoper is dan verse groente én beter voor het milieu (als je groente buiten het seizoen wil eten dan …). Helaas levert groente uit blik of pot minder voedingsstoffen dan verse groente of groente uit de diepvries. Daarnaast bevat het in veel gevallen toegevoegd zout en/of suiker, wat voor de gezondheid erg nadelig kan zijn. Voor wie op zijn gezondheid wil letten, maar ook zijn of haar portemonnee in de gaten moet houden is diepvriesgroente een betere keuze. Diepvriesgroente is namelijk niet alleen verser dan groente uit blik of pot, het bevat ook meer vitamines en mineralen én is in veel gevallen goedkoper. De eerst volgende keer dat je naar de supermarkt gaat loont het dus zeker de moeite om ook eens een kijkje te nemen in de diepvries …

"Voor wie op zijn gezondheid wil letten, maar ook zijn of haar portemonnee in de gaten moet houden is diepvriesgroente een betere keuze"

DISCLAIMER: de prijzen die in deze blog genoemd worden, waren – op het moment van schrijven – de actuele prijzen bij de Albert Heijn. Het gaat hierbij om producten van het eigen merk (en dus geen A-merk zoals Bonduelle of Hak).