Ga direct naar recept Print recept Pin recept
Een kleurrijke salade met geroosterde winterse groentes, waaronder knolselderij. Fris van smaak door de toevoeging van stukjes appel. Écht een aanrader!

Winterse knolselderijsalade

Door: Annelies van die-eet-salades.nl
Een kleurrijke salade met geroosterde winterse groentes, waaronder knolselderij. Fris van smaak door de toevoeging van stukjes appel. Écht een aanrader!
Voorbereiding 25 min
Bereidingstijd 35 min
Totaal 1 uur
Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Porties: 4 personen

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Scherp snijmes (VB aardappelschilmesje)
  • Oven / combimagnetron
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Saladekom
  • Saladecouvert

Ingrediënten  

  • 400 gram knolselderij
  • 400 gram winterpeen
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 (rode) paprika
  • 1/2 bosje bosui / lente-ui
  • 12 eetlepels (olijf)olie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • Gedroogde Italiaanse kruiden, naar smaak
  • Peper, naar smaak
  • 1 grote friszure appel (VB Elstar)
  • 1 blikje maïskorrels (uitlekgewicht ca. 140 gram)
  • 1 zakje rucola (à 85 gram)
  • 100 gram feta
  • 40 gram (ongezouten) pistachenoten, gepeld

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C.
Verwijder de schil van de knolselderij en rasp, zo nodig, de winterpeen. Snij van beide groentes frites, naar eigen invulling, en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Was het zand van de stengels bleekselderij onder koud stromend water, verwijder de harde uiteinden en snij in dunne plakjes. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snij in blokjes en de bosui in ringetjes. Leg de bleekselderij, paprika en bosui bij de knolselderij en winterpeen op de bakplaat. Besprenkel met de (olijf)olie en voeg de kruiden toe. Schep het geheel goed door elkaar en rooster de groentes ca. 35 minuten in de oven. Schep tussentijd regelmatig om.
Verwijder ondertussen het klokhuis van de appel en snij deze in blokjes. Laat het blikje met de maïskorrels uitlekken. Haal de geroosterde groentes uit de oven en stort in een saladekom. Voeg de blokjes appel, maïs en rucola toe en schep het geheel goed door. Verkruimel de feta hierboven en voeg tot slot de pistachenoten toe. Schep nog een laatste keer goed door en serveer. Eet smakelijk!
VOEDINGSWAARDE p.p. 301 kcal ♦ 9 G eiwit ♦ 19 G koolhydraten ♦ 16 G vet, waarvan verzadigd 5,1 gram ♦ 12,5 G vezels
TIP Deze salade is zowel (lauw)warm als koud erg lekker. Je kunt overgebleven salade prima een nachtje in de koelkast bewaren. Voeg de rucola en pistachenoten ter plekke toe, zodat deze lekker knapperig blijven.