Caesarsalade met een twist
Door: Annelies van die-eet-salades.nl
Een échte klassieker onder de salades, maar dan wel met een eigentijdse twist. Heerlijk fris van smaak door de combinatie van ijsbergsla en rucola, met een vleugje zoet door de toevoeging van zoete aardappel. Zeker een aanrader als je het mij vraagt!
- 2 eieren
- 1 plak (koolhydraatarm) brood
- 200 gram zoete aardappel
- 1 eetlepel olijfolie
- 125 gram gerookte kipfilet
- 1 tomaat
- 2 eetlepels (half)volle yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel (Zaanse) mosterd
- 1 theelepel honing
- Gedroogde Italiaanse kruiden, naar smaak
- Vers gemalen (vier seizoenen)peper, naar smaak
- Snuf kurkuma
- Zout, naar smaak
- 200 gram ijsbergsla (melange)
- 45 gram rucola
- 60 gram Grano Padano snippers
Leg de eieren in het steelpannetje en voeg net zoveel water toe totdat ze onder water staan. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Laat de eieren vervolgens nog 4-5 minuten doorkoken. Giet af en laat de eieren 'schrikken' door ze onder een laag koud water te zetten. Laat staan tot gebruik.
Verhit ondertussen de koekenpan op het vuur. Snij het plak brood in blokjes en rooster deze in de pan tot ze een mooie, goudbruine kleur hebben. Laat afkoelen op een koud bord tot gebruik.
Verhit vervolgens de olijfolie in de koekenpan. Spoel de zoete aardappel goed af onder koud stromend water en verwijder eventuele vieze plekken van de schil. Snij vervolgens in dunne frietjes en bak deze in circa 5-10 minuten gaar in de koekenpan.
Snij de gerookte kipfilet in reepjes, naar eigen invulling. Snij de tomaat doormidden en beide helften vervolgens weer in plakjes. Zet apart.
Maak de dressing. Doe hiervoor de yoghurt, mayonaise, mosterd en honing in een kommetje en roer goed door. Breng op smaak met de Italiaanse kruiden, peper, kurkuma en eventueel zout naar smaak. Roer het geheel nogmaals goed door.
Het is nu tijd om de salade 'in elkaar' te zetten. Doe hiervoor de ijsbergsla, rucola, zoete aardappel, gerookte kip, tomaat en de yoghurtdressing in de saladekom en schep het geheel goed door. Verdeel dit vervolgens over 2 (diepe) borden. Maak het geheel af door achtereenvolgens de Parmezaanse kaassnippers en croutons hierover uit te strooien. Pel de eieren, snij deze in plakjes en leg deze als laatste bovenop de salade. Eet smakelijk!
VOEDINGSWAARDE p.p. 658 kcal ♦ 37 G eiwit ♦ 32 G koolhydraten ♦ 34 G vet, waarvan verzadigd 10,4 G ♦ 8,3 G vezels