Tips om meer (water) te drinken

Door mijn vorige blogs weten jullie inmiddels, als het goed is, waarom het belangrijk is om voldoende te drinken. Maar ook hoeveel je per dag zou moeten drinken én wat je precies het beste kunt drinken. Check. De volgende uitdaging is om er in de praktijk voor te zorgen dat je genoeg drinkt. En precies dit lijkt voor velen een uitdaging, niet in de minste plaats voor mijzelf. Ook ik vind het soms lastig om voldoende te drinken. Daarom wil ik in deze blog graag een aantal tips met jullie delen hoe je gemakkelijker aan die 1,5 tot 2 liter vocht per dag komt.

Gewoontedier

Drink op vaste tijden. Bijvoorbeeld bij iedere maaltijd én bij elk tussendoortje die je eet. Door hier een vast patroon in te ontwikkelen, maak je drinken onderdeel van je dagelijkse routine. Hierdoor wordt de kans dat je vergeet te drinken kleiner dan wanneer je hier geen vast ritme in hebt.

Je kunt ook met jezelf afspreken dat je iets drinkt op de momenten waarop je veel vocht bent verloren. Dit is niet alleen na het plassen, maar bijvoorbeeld ook na het sporten en direct al bij het opstaan. Gedurende de nacht verlies je namelijk veel vocht in de vorm van zweet.

"Door een vast patroon te ontwikkelen, maak je drinkenonderdeel van je dagelijkse routine"

Benut bestaande drinkmomenten beter

Veel mensen zijn gewend om gedurende de dag iets van thee en/of koffie te drinken. Helaas is dit lang niet altijd voldoende om aan de 1,5 tot 2 liter vocht te komen. Een gemakkelijke manier om meer te drinken, is door met jezelf de volgende afspraak te maken: voorafgaand aan iedere kop thee en/of koffie die ik drink, drink ik éérst een beker water. Zo benut je de momenten waarop je toch al gewend bent om iets te drinken beter!

Drink met een rietje

Als je met een rietje drinkt, drink je over het algemeen meer. Vanuit milieuoverwegingen kan je het beste kiezen voor herbruikbare rietjes gemaakt van bijvoorbeeld aluminium, glas, RVS, plastic / kunststof of siliconen. Je kunt uiteraard ook kiezen voor ecologisch beter afbreekbare rietjes gemaakt van bamboe of karton.

"Als je met een rietje drinkt, drink je over het algemeen meer"

Gebruik grote glazen, bekers, enzovoort

Door gebruik te maken van grotere glazen, bekers, enzovoort dan je gewend bent, hoef je niet per se vaker iets te drinken te pakken om toch méér vocht binnen te krijgen. Ten minste, als je jezelf aanleert om altijd je glas of beker helemaal leeg te drinken …

Drinken op kamertemperatuur

Heel koud of juist heel warm water, drink je minder gemakkelijk weg dan water op kamertemperatuur.

Water met smaakje

Van cliënten krijg ik vaak terug dat ze water niet lekker vinden of hier bijvoorbeeld snel op uitgekeken zijn. Kortom: meer water gaan drinken is voor mensen niet altijd even gemakkelijk, omdat ze dit niet aanlokkelijk vinden. Zoals ik in een eerdere blog al schreef, zijn er gelukkig allemaal manieren om water met meer smaak te drinken (zie ‘Drink genoeg … water?’)

"Door gebruik te maken van grotere glazen hoef je niet per se vaker iets te drinken om toch méér vocht binnen te krijgen"

De flessentruc

Zorg ervoor dat je altijd een flesje water binnen handbereik hebt. Zet bijvoorbeeld een flesje water op je bureau. Bewust of onbewust valt je oog regelmatig op je flesje water, waardoor je eraan herinnerd wordt om af en toe een paar slokken water te drinken. Met een paar refills op een dag zit je zo op de aanbevolen 1,5 tot 2 liter per dag!

Neem ook altijd een flesje water mee als je onderweg bent, tijdens het sporten, enzovoort. Hierdoor zit je nooit zonder water. Ben je thuis, dan kan je er eventueel voor kiezen om in plaats van een flesje een glas water binnen handbereik neer te zetten.

Je kunt hiervoor een oud flesje (mineraal)water gebruiken, welke je steeds weer opnieuw met vers water vult. Maar, je kunt ook een mooie waterfles kopen. Misschien nodigt dit wel extra uit om hem altijd bij je te hebben én om hier regelmatig uit te drinken. Uiteraard is het wel zo hygiënisch om je flesje regelmatig af te wassen of uit te koken, zodat hij schoon blijft.

"Zorg ervoor dat je een flesje water binnen handbereik hebt"

Maak gebruik van een app

Er bestaan tegenwoordig duizenden apps, maar wat je misschien nog niet wist is dat er ook apps zijn die je kunnen helpen om voldoende te drinken. Op veel van deze apps kan je bijhouden hoeveel je drinkt en krijg je meldingen op je smartphone die bedoeld zijn om je eraan helpen herinneren dat het weer tijd is om iets te drinken. Voorbeelden van zulke apps, zijn: Aqualert, Gulps, Hydro coach, My Water, Plant Nanny en Watertracker. Veel van deze apps zijn gratis te downloaden. In sommige gevallen is het wel zo dat binnen de app bepaalde functies alleen per aankoop beschikbaar zijn.

Zet een wekkertje

Een minder geavanceerde manier om jezelf eraan te herinneren dat het tijd is om te drinken, is door een wekkertje te zetten. Dit kan je kookwekker zijn of een wekker op je telefoon. Super simpel, maar wel effectief. Ten minste, wanneer je de wekker uitzet en er vervolgens ook daadwerkelijk iets mee doet …

"Een minder geavanceerde manier om jezelf eraan te herinneren dat het tijd is om te drinken, is door een wekkertje te zetten"

Conclusie

Er zijn heel veel mogelijke manieren die je kunnen helpen om meer te drinken. Wat voor jou persoonlijk het beste werkt, is een kwestie van proberen. Voor mij werkt het bijvoorbeeld heel goed om op vaste momenten iets te drinken. Daarnaast heb ik thuis wat grotere bekers en glazen staan, zodat ik per keer dat ik iets drink in één keer een grotere hoeveelheid drink. Dit betekent niet dat het elke dag vlekkeloos gaat. Ik heb er ook nog steeds dagen tussen zitten waarop het niet gelukt is om voldoende te drinken. Maar, over het algemeen gaat het wel een stuk beter dan een aantal jaren geleden. Het is een kwestie van blijven proberen én volhouden. Dit gaat met vallen en opstaan, maar uiteindelijk krijg je het steeds beter onder de knie. Kom op, je kunt het!