‘Hoe zit het precies met eieren?’ is een vraag die ik in mijn dagelijkse werk vaak krijg wanneer ik het met iemand heb over cholesterol. De meeste mensen gaan er dan vanuit dat ik het eten van eieren heel sterk afraad, buiten de 2-3 eieren die je ‘mag’ hebben volgens het Voedingscentrum. Maar, niks is minder waar! Dit brengt ons bij het onderwerp van deze week: het eten van eieren in relatie tot het cholesterol, hoe zit dit nu precies? In deze blog vertel ik je hier meer over. Veel leesplezier!
Op de website van het Voedingscentrum is een aparte vraag en antwoord sectie terug te vinden over eieren met de titel ‘Hoeveel eieren per dag of per week?’. Hierin worden allereerst de positieve eigenschappen van eieren besproken. ‘Eieren zijn rijk aan vitamine B12, vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2, foliumzuur en mineralen zoals ijzer en zink’. Maar, zo klinkt het vervolg, ‘Minder positief is dat eieren rijk zijn aan cholesterol. Het eten van producten met cholesterol kan leiden tot verhoging van het cholesterolgehalte in je bloed’.
Maar, zoals ik in mijn eerdere blog al schreef (‘Een te hoog cholesterol: help!) is het een misvatting dat het cholesterolgehalte sterk beïnvloedt wordt door de inname van cholesterol via de voeding. Het cholesterol dat we innemen via de voeding heeft niet of slechts in beperkte mate invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Dit komt doordat de lever de productie van cholesterol afstemt op de hoeveelheid cholesterol die je via je voeding binnenkrijgt. Dit werkt als volgt: krijg je meer cholesterol binnen via je voeding, dan daalt de productie van cholesterol door de lever en andersom. Op deze manier helpt onze lever om het cholesterolgehalte in ons bloed op peil te houden. Feit is wel dat deze balans door allerlei factoren alsnog verstoord kan raken, waaronder de inname van veel verzadigd vet en/of transvet (lees voor een uitgebreide toelichting hierop mijn vorige blog ‘Je cholesterol verbeteren: je kan het!’).
Kortom: de conclusie van het Voedingscentrum over dat ‘het eten van producten met cholesterol kan leiden tot verhoging van het cholesterolgehalte in je bloed’ rammelt.
Nu moet ik het Voedingscentrum nageven dat ze wel hun best hebben gedaan om deze conclusie een klein beetje te nuanceren. Het vervolg luidt namelijk: ‘Verzadigd vet in je voeding heeft een groter effect op je cholesterolgehalte (…) Pas dus vooral op met voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet zoals koekjes, snacks en vette kaas- en vleesvarianten’.
Toch klinkt het uiteindelijke advies over het eten van eieren als volgt: ‘De hoeveelheid eieren die wij adviseren is gebaseerd op de gemiddelde consumptie van eieren in Nederland. Daarom is het advies om 2 tot 3 eieren per week te eten, voor vegetariërs ligt dat op 3 tot 4 eieren per week’. Want, zo redeneert het Voedingscentrum ‘Omdat vegetariërs over het algemeen minder verzadigd vet binnen krijgen, kunnen ze meer eieren per week eten dan vleeseters’.
Het moge duidelijk zijn dat ik absoluut niet meega in de denkwijze van het Voedingscentrum. Volgens mij zijn er een hoop dingen die je kunt doen om je cholesterol te verbeteren, maar oppassen met het eten van eieren of andere voedingsmiddelen die cholesterol bevatten is daar géén onderdeel van. Al zou je iedere dag, bij wijze van spreken, 2 tot 3 eieren eten, dan nog is de kans dat je hier iets van terugziet in je cholesterol nihil. Ook de Gezondheidsraad gaat niet mee in het advies van het Voedingscentrum is te lezen in dezelfde vraag en antwoord sectie. ‘De Gezondheidsraad heeft geen richtlijn voor eieren of cholesterol uit de voeding. Wel concluderen zij dat het aannemelijk is dat consumptie van 7 of meer eieren per week samenhangt met een hoger risico op diabetes. Ook geeft de Gezondheidsraad aan dat meer cholesterolrijke producten nemen dan gemiddeld niet wenselijk is’.
Mijns inziens is er niks mis met eieren, of je er nu 2 tot 3 per week eet of 2 tot 3 per dag. Het advies dat het Voedingscentrum hierover geeft kan je wat mij betreft dus lekker laten gaan, zeker omdat hier eigenlijk geen wetenschappelijke basis voor is. Nogmaals: in mijn ogen zijn er een hoop dingen die je kunt doen om je cholesterol te verbeteren, maar het oppassen met eieren is hier géén onderdeel van.