Oplosthee? Weg ermee!

Je hebt er vast wel eens van gehoord of misschien heb je het thuis zelf wel in de kast staan: oplosthee. Maar, wat is oplosthee nu precies en hoe verstandig is het om dit te drinken? In deze blog vertel ik je hier meer over, zodat jij – na het lezen van deze blog – een goede beslissing kunt maken als het om oplosthee gaat. Veel leesplezier toegewenst!

Wat is oplosthee?

Oplosthee. Het klinkt veelbelovend: je lost 2-4 theelepels oplosthee op in 150 milliliter kokend water. Goed doorroeren en klaar is Kees. Binnen no time kan je genieten van een heerlijk kopje dampende thee. Dit, in tegenstelling tot wanneer je thee zet met behulp van een theezakje. Immers: deze moet je eerst 3-5 minuten laten trekken voordat je van je thee kunt genieten. Kortom: een kopje oplosthee is zo gezet en vergt nauwelijks iets van je geduld.

Een ander bijkomend voordeel van oplosthee is dat je niet hoeft te hannesen met een theezakje en theetipje. Want, ik ben vast niet de enige die de frustratie kent van een theezakje die een lekspoor achterlaat op weg naar het theetipje … Denk je (eindelijk) je theezakje goed uitgelekt te laten hebben boven je theeglas, nou, ho maar! Dus, daar sta je weer die theedruppels weg te vegen met een keukendoekje. Oplosthee is wat dat betreft vele malen gemakkelijker in gebruik!

Zonnatura oplosthee

Een bekend merk die oplosthee verkoopt is Zonnatura. Veel mensen associëren het merk Zonnatura met ‘gezond’. Anders gezegd: veel mensen denken dat wanneer je iets van het merk Zonnatura koopt, je een heel gezond product in huis hebt gehaald. Dit is echter een misvatting.

Zonnatura is een merk dat producten verkoopt op basis van natuurlijke ingrediënten. Zelf formuleert zij dit op haar website als volgt: “Bij Zonnatura geloven we al sinds 1954 in de kracht van de natuur. We gebruiken daarom ingrediënten die van nature vol van smaak zijn! We kiezen zoveel mogelijk biologische ingrediënten in onze producten, die we zo min mogelijk bewerken” (zie https://www.zonnatura.nl/ons-verhaal/over-ons). Dat iets natuurlijk is, betekent echter niet per se dat iets dus ook gezond is. De chemiedocent die ik tijdens de opleiding Voeding & Diëtetiek had, benadrukte dit met het volgende voorbeeld: Paddenstoelen zijn een natuurlijk product. Toch weten we allemaal dat we bepaalde paddenstoelen beter niet kunnen eten, omdat we hier ziek van worden.

Kortom: ook al gebruikt Zonnatura dus alleen maar natuurlijke en biologische ingrediënten voor hun producten, dit maakt de producten van Zonnatura niet per definitie ‘gezond’. De oplosthee van Zonnatura is hier een mooi voorbeeld van, deze is namelijk allesbehalve gezond. Om dit beter te kunnen begrijpen, is het belangrijk om de ingrediëntenlijst samen eens goed onder de loep te nemen. Zoals ik in eerdere blogs ook al schreef, geeft de ingrediëntenlijst ons veel informatie over een product.

"Dat iets natuurlijk is, betekent niet per se dat iets ook gezond is (...) Paddenstoelen zijn een natuurlijk product. Toch weten we allemaal dat we bepaalde paddenstoelen beter niet kunnen eten, omdat we hier ziek van worden."

Ingrediënten

De ingrediëntenlijst van de Zonnatura oplosthee 20 kruiden ziet er als volgt uit:

Druivensuiker, rietsuiker, karamel, kruidenextract 1,5% (zoethoutwortel, weegbreeblad, braamblad, muntblad, kamillebloesem, heemst, eucalyptusblad, vlierbloesem, IJslands mos, klaproos, zwarte toortsbloesem, korenbloembloesem, lindebloesem, kaasjeskruidbloesem, goudsbloembloesem, salieblad, duizendbladbloesem, sleutelbloembloesem, steranijs, tijm), natuurlijk aroma (munt, eucalyptus, menthol), natuurlijk anijsaroma met andere natuurlijke aroma’s.

Nog even ter herinnering: de ingrediënten worden altijd genoemd op volgorde van hoeveelheid. Hierbij geldt dat het ingrediënt waar het meeste van in zit als eerste wordt genoemd, enzovoort. Het ingrediënt waar het minste van is gebruikt, staat dus helemaal achteraan in het rijtje. In dit geval betekent dit dat het hoofdingrediënt ‘druivensuiker’ is; het ingrediënt waar het minste van in zit zijn ‘andere natuurlijke aroma’s’.

Wat opvalt is dat de eerste 3 ingrediënten die genoemd worden op het etiket van de Zonnatura oplosthee 20 kruiden allemaal een vorm van suiker betreffen: druivensuiker (ook wel: dextrose), rietsuiker en karamel. Hoewel de naam anders doet vermoeden bestaat het product maar voor slechts 1,5% uit kruiden(extract). Anderhalf procent! En dan moet je je ook nog bedenken dat in die 1,5% van het product 20 verschillende kruiden zijn verwerkt. Best knap eigenlijk wanneer je dit eens goed tot je door laat dringen …

Maar goed, waar het dus op neer komt is dat de Zonnatura oplosthee voor het overgrote deel (93%) uit suiker bestaat. Zoals je in de voedingswaardetabel kunt lezen levert de oplosthee van Zonnatura per 100 gram 93 gram aan koolhydraten. Met ieder kopje thee krijg je op deze manier 7,44 gram koolhydraten binnen. Afgerond komt dit neer op bijna 2 suikerklontjes per kopje! Hoezo gezond?!

Op hun website schrijft Zonnatura zelf het volgende over de thee: “Deze oplosthee bevat een 100% natuurlijk kruidenextract van 20 verschillende soorten kruiden, waaronder korenbloem, munt, IJslands mos en eucalyptus. De druivensuiker en rietsuiker maken de thee op een natuurlijke wijze lekker zoet”. Ja, Zonnatura, de thee is lekker zoet omdat het bijna 100% puur suiker is wat je achterover gooit. Of deze suikers nu een natuurlijke oorsprong hebben of niet, ons lichaam behandelt alle suikers op dezelfde manier. Oftewel: suiker is suiker. En, zoals ik in mijn blog over koolhydraten al schreef, kan het innemen van teveel suiker schadelijk zijn voor je gezondheid en je gewicht (zie https://die-eet-salades.nl/blog/basiskennis-koolhydraten/).

"Waar het dus op neer komt is dat Zonnatura oplosthee voor het overgrote deel (93%) uit suiker bestaat (...) Hoezo gezond?!"

Conclusie

Oplosthee mag dan in praktische zin misschien wel een streepje voor hebben op het gebruik van theezakjes, een gezonder alternatief is het zeker niet! Hoewel fabrikanten ook aan theezakjes nog wel eens wat suiker toe willen voegen, gaat dit over het algemeen om zeer kleine hoeveelheden (< 1%). Oplosthee bestaat daarentegen overwegend uit suiker (93%). Per kopje oplosthee krijg je op deze manier ongeveer 2 suikerklontjes binnen. Oeps! Niet (meer) aan beginnen dus.

 

DISCLAIMERin deze blog neem ik Zonnatura oplosthee als voorbeeld, maar er bestaat ook oplosthee van andere merken, zoals het huismerk van Jumbo. De informatie in deze blog is ook van toepassing op andere merken oplosthee. Hoewel de exacte samenstelling van de verschillende soorten oplosthee een klein beetje van elkaar verschilt, blijft suiker de basis van het product.